Recensie: ‘Geef Mij je angst. Je krijgt moed en hoop terug.’

‘Filosofisch, spiritueel, historisch’, deze drie woorden kwamen in mij op toen ik het boek van Koert Koster,‘Geef Mij je angst’, las.

Koert Koster Geef_Mij_je_angst___cover_front

In 174 bladzijdes neemt Koster je mee naar de wereld van de angst, ervaren door gewone mensen en ook door belangrijke profeten met een Bijbelse visie. Tijdens het lezen van dit boek leek het alsof ik een spirituele reis naar het verleden maakte. Zo blikte Koster in het leven van Jezus, Mozes, Abram, Job enz.

 “Angststoornissen ontstaan door een aaneenschakeling van negatieve ervaringen. Angst is dan niet zomaar meer een emotie die iemand overkomt,zij is een deel van het leven en daarmee een manier van leven of van zijn geworden. De angstervaring lijkt deels samen te vallen met de angstige persoon. Er is een overlap, zonder dat de mens ooit samenvalt met de angst- of paniekstoornis. Een persoon is nooit één en al angst.”

Ik ben dol op religieuze boeken, maar eerlijk gezegd zijn er weinig boeken in dit genre die vlot geschreven zijn en een meeslepend karakter kennen, en bovendien niet-commercieel zijn. Commerciële boeken missen veelal inhoud. ‘Geef Mij je angst’heeft zekereen erg goede inhoud. Dit boek lees je niet, dit boek voel je. Er zijn weinig auteurs zoals Koster.

De prachtige zwarte cover, met een vrouw die angstig in een donkere ruimte zit, beeldt angst maar al te goed uit. Het boek bestaat uit 10 hoofdstukken. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met vragen die te denken geven. Tevens maken we kennis met veel quotes van  diverse beroemdheden. Deze quote vond ik enorm krachtig: “Het grootste geluk van mensen is de bevrijding van angst”, Walter Rathenau, schrijver en politicus (1867-1922). Deze quote zet je toch wel aan het denken.

“Eén van die momenten waar angst komt opzetten, is tijdens de verheerlijking op de berg (vgl. Mat.17:1 e.v.). Jezus neemt zijn dichtste intimi mee de berg op. Petrus, Jakobus en Johannes zijn de bevoorrechten. Zij mogen iets verder reiken in de omgang met God. Allereerst zien zij Jezus voor hun ogen veranderen. Er vindt een gedaantewisseling of metamorfose plaats. Jezus’ gezicht straalt als de zon en zijn kleding wordt wit gelijk het licht. Oogverblindend moet het zijn geweest. Dit is het eerste indrukwekkende moment. Daarna volgt in rap tempo het tweede indrukwekkende moment: er verschijnen plotsklaps twee Oudtestamentische zwaargewichten, namelijk Mozes en Elia. Deze blijken al eerder te zijn opgedoken en met Jezus in gesprek te zijn geweest.”

Als je wilt begrijpen wat angst inhoudt en hoe je er mee moet omgaan, dan moet je dit boek hebben gelezen. Het boek stelt je erg gerust en lijkt net ‘mindfullness’. Er zijn weinig boeken die vanaf de cover tot en met de inhoud geweldig zijn. ‘Geef Mij je angst’ is een van die boeken. Vanaf de eerste bladzijde werd ik meegesleept in dit prachtige boek. Dit boek is een aanrader voor iedereen en krijgt vijf sterren.

Koert Koster (1973) debuteerde in 2012 met de dichtbundel ‘Zij is mijn moeder’. Daarna volgden o.a. ‘Spiegelend Oppervlak’, ‘Gebroken Wereld’, ‘Wondermooi Mensje’, enz. Inmiddels heeft Koster al twintig boeken op zijn naam staan. Koster studeerde theologie en filosofie aan de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam.

Dit boek is verkrijgbaar bij Mijnbestseller.nl voor € 17,95

17 thoughts on “Recensie: ‘Geef Mij je angst. Je krijgt moed en hoop terug.’

 1. Wat schrijf je toch altijd leuke recensies. Ik reageer normaal nooit. Ik lees altijd mee, maar deze keer kan ik het niet laten om te reageren. Een boek over angst!

  Liked by 1 person

 2. Wat leuk dat de Bijbel er ook bij betrokken wordt. Ik ken zeker veel angsten. Ik heb het niet zo met spinnen en ook heb ik faalangst. Ik denk dat dit boek dan iets voor mij zal zijn.

  Liked by 1 person

  • Oeh dat is niet zo fijn Angela angsten voor spinnen. Er zijn wel veel mensen die angst hebben voor spinnen. Mijn zusje ook.
   Je gaat dit boek erg leuk vinden.

   Like

 3. Hoi Sherry,

  Ik heb je recensie gelezen op de site vergadering.nu

  De reden dat de schrijver het boek zo invoelend heeft geschreven komt omdat hij in een gezin is opgegroeid waar angst een grootte rol speelde.
  Dit komt ook telkens weer terug in zijn andere boeken.

  Ook in mijn leven spelen onbestemde en niet reële angsten een grote rol. Daarmee wil ik aangeven hóe belangrijk het is in welke omgeving je opgroeit. Het is n.l. bepalend voor het verdere leven!

  Veel succes met het schrijven van recensies!

  Liked by 1 person

  • Bedankt voor je reactie Bas. Ik heb mijn recensie op vergaderingen nu bekeken. Moet eerlijk bekennen dat ik niet eens wist dat ik er op stond.
   Dat is niet zo fijn dat angsten een rol speelden in je leven hopelijk weet je hoe je er mee om moet gaan. Het duurt jaren om er over heen te komen weet ik uit ervaring. Iedereen heeft angsten sommige veroorzaakt door anderen en sommige innerlijke angsten.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s