De vlucht naar het verleden Herman Romer

Een jonge vrouw in de jaren 60 raakt verstrengeld in een spel van verleiding en bedrog. Jeugdherinneringen uit de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam wellen bij haar op. Een boek dat diverse genres kent: historie, psychologie, onmacht enz.

d vlucht naar het verleden

Dat besef van geestelijk isolement was haar al eerder toegevallen, toen haar partner, depressief geworden, onmatig veel ging drinken. Het had de zwarte kant in hem nadrukkelijk naar boven gebracht. In die tijd wilde hij aan haar kwijt zijn dat zijn toekomst op het werk was uitgespeeld. Omdat zijn directe hem niet meer zag zitten, geen vertrouwen meer in hem had. Was het louter verbeelding van hem geweest? Of had het op een werkelijke situatie gestoeld? Het was haar nooit duidelijk geworden. Na zijn heengaan had ze op een bepaald moment ingezien, dat afleiding haar goed kon doen. Daarop ging ze de strijd met zichzelf aan, worstelde zich omhoog en nam de parttime baan als verkoopster in de parfumerie aan. Maar onder invloed van het gebeuren uit het jongste verleden, voelde ze zich er meermalen alsof ze op de verkeerde plek was beland. Als een mooie foto die, slordig in een album geplakt, onvoldoende eer werd bewezen. “

Allereerst een mooie blauwe cover. Afgebeeld een blonde jonge vrouw met blauwe kleding. Je ziet duidelijk aan haar dat ze wat trauma’s heeft beleefd. Ik lees vaak psychologische romans. Maar deze roman van Herman Romer is een beetje een aparte roman(positief). Zijn schrijfstijl is gewoon een beetje poëtisch. Hierdoor had je het gevoel dat je als lezer echt meegesleurd werd in het verhaal. Je wilde weten hoe de hoofdpersoon Sonja zou handelen. Erg sterk zijn de gedachten die Romer heeft weergegeven in het boek. Je beleefde en voelde letterlijk wat Sonja voelde. Haar emotie stond ook erg centraal. Dit laatste zie je weinig in veel boeken.  Dat de auteur je emotioneel weet te boeien komt weinig. Dit maakt het boek erg bijzonder. Je ziet duidelijk in dit boek dat het verleden een effect heeft op je toekomst. Er zijn weinig auteurs als Romer die de lezer zo weten te boeien dat je je verplicht voelt om door te blijven lezen, net zolang het boek niet uit is. Ik heb deze 242 pagina’s tellend boek ook binnen no-time verslonden. Ik zou dit boek aan iedereen aanraden.

Herman Romer( 2 februari 1931),  debuteerde in 1965 met het boek De nachtegalen zingen niet meer. Heeft al ruim 45 boeken op zijn naam staan. Enkele bekende werken: Voor de liefhebbers welke in 1972 verscheen, waarvoor hij ook de Anna Blamanprijs kreeg.  De speeltijd is voorbij,  De danszaal in het duister.

Verkrijgbaar bij uitgeverij Free Musketeers voor € 17,95,-

 

PSSST  de auteur en ik delen een geboortedatum en maand.

One thought on “De vlucht naar het verleden Herman Romer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s