Recensie:  Judas Helen Vreeswijk

Door Yusra


Nadia Goossens is een Vlaamse meisje dat plotseling moet verhuizen naar Nederland. Haar vader heeft een relatie met de Nederlandse vrouw Desiree die ook een zoon heeft, Ron. Haar echte moeder maakt momenteel een wereldreis.

judas

Op haar nieuwe school lijkt het eerst goed te gaan. Ze raakt bevriend met Violet die haar rondleid. Verder ontmoet ze Dirk en Bas die een vriendengroepje vormen met Violet. Al snel merkt Nadia dat Violet word gepest. Ze negeert het gebeuren en gaat gewoon met haar om. Na een tijdje komt ze erachter dat Ron eigenlijk een zeer populair jongen is op school. Omdat hij haar en haar vader het liefst ziet vertrekken, bedenkt hij samen met zijn vriendin Ling en haar vrienden een plannetje om Nadia te grazen te nemen. Plotseling loopt Ron weg van huis en zijn moeder is hier kapot van. Nadia wilt haar helpen en gaat opzoek naar Ron.

Als er een buurtfeest komt, besluit ze daar opzoek te gaan. Ze vraagt Bas mee voor wie zij gevoelens heeft. Veel meiden zijn verliefd op hem, maar hij heeft alleen maar oog voor Nadia. Nadia wordt vernedert door Ling en haar vrienden op het feest. Bas weet haar uit de situatie te redden. Hij besluit wraak op Mark te nemen, door hem in elkaar te slaan, maar maakt daarbij een klein foutje waardoor hij word opgepakt. De pesters stoppen nog niet. Ze komen met een weddenschap wie haar het eerste zover zou kunnen krijgen dat ze zelfmoord gaat plegen. Eerst begint het met sms’jes en e-mails.

Op een dag komt Ron plotseling weer terug met een mes in zijn handen en wilt zijn spullen pakken om dan nogmaals te gaan vertrekken. Nadia is toevallig thuis en schrikt van zijn mes. De enige uitweg is uit het raam springen. Ron heeft vaker gedacht om haar weg te krijgen en zelfs te vermoorden, maar wanneer ze bij het raam staat, verandert hij van gedachten. Hij probeert er van alles aan te doen om haar binnen te krijgen maar ze gelooft hem niet. De sms’jes en e-mails komen in haar op. En dan springt ze uit het raam. Ze overleeft de val en verhuist met een klaplong, gebroken dij en twee gebroken ribben. Ze is weer terug bij haar oude vrienden en spreekt af met Bas. Het pesten heeft littekens op haar ziel achtergelaten die nooit meer weggaan.

Het verhaal vind ik echt prachtig. Ik kan mezelf echt verplaatsen in de schoenen van de hoofdpersoon. Ik vind het zeker een interessant verhaallijn. Het heeft mij zeker aan het denken gezet. Je begint jezelf vragen te stellen. Wat zou ik gedaan hebben? Wat zou ik als meeloper gedaan hebben het slachtoffer te helpen? Hoe zou ik het kunnen stoppen als ik het slachtoffer zelf was? Op dat moment ben je er niet bewust van, maar later wel. Je zou eens bewust moeten zijn van wat er allemaal om je heen gebeurd zonder dat je het weet. Het laat je echt meeslepen. Ook had ik het boek binnen twee dagen uit. Zelf houd ik van lezen, het liefst realistische boeken. Ik raad dit zeker aan het doelgroep jongeren maar ook zeker aan volwassenen. Dit boek krijgt vijf sterren.

helen-373x500

© Sherry

Helen Vreeswijk woont in Gelderland en schrijft jeugdromans op basis van haar ervaringen als politierechercheur met jongeren die in de criminaliteit terechtkomen. Intussen publiceerde ze een bijzonder succesvolle reeks misdaadverhalen voor jongeren. Ze gaat moeilijke onderwerpen zoals loverboys, drugs, chatten… niet uit de weg. Haar boeken zijn eyeopeners zonder moralistisch te zijn.

Dit boek is verkrijgbaar bij uitgeverij Manteau voor €12,-

Psst lees hier ook het interview met Helen Vreeswijk.

12 thoughts on “Recensie:  Judas Helen Vreeswijk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s