Boekpresentatie Verraad

Een volle bak was het in het Verzetsmuseum Amsterdam afgelopen vrijdag, waar het boek Verraad dat vandaag verscheen  bij Uitgeverij Aspekt werd gepresenteerd. Het boek is geschreven door Roel van Duijn.

 entreebewijs

Verraad draait om de rol van de vrouw in de  verzet tegen de Hitleriaanse bezetting.  Vaak hoor je meer van de rol van de man in dit boek zijn de rollen omgedraaid.  Verraad draait om Leen Reef die haar man Herman Reef probeert te bevrijden nadat hij een bom op de spoorlijn aanbrengt in 1942. De bevrijd gaat gepaard met verleiding van een Duitse ‘bezetter‘ een Hauptscharfu¨hre. Haar man is niet zo gecharmeerd van deze verleiding hij wil nog liever terug dan bevrijd zijn.

LeenWeel
Leen Reef

 

Leen Reef was de schoonmoeder van de auteur. Om 15.30 was het eindelijk zover: het boek werd gepresenteerd aan het publiek. Het eerste exemplaar van het boek werd uitgereikt aan de dochter van Leen Reef, Josti Reef.

“Ik heb mijn moeder na de oorlog als moeder gehad. Ik ben zo blij dat Roel werk van het boek heeft gemaakt. Hij heeft de visie van mijn moeder bijgesteld. Ik heb 70 moeten worden om een ander en fijne visie op mijn moeder terug te krijgen. Daar ben ik heel erg blij om”, vertelt Josti Reef.

 

HermanInCanadescheDienst
Herman Reef

 

Hierna werd het tijd voor een beschouwing over het boek  door professor  Ismee Tames:

“De relaties van Nederlandse vrouwen met Duitsers werden gezien als verraad.  Vrijwillig slapen met de Duitsers is erger dan gewone verraad. Het werd gezien als verraad van het land. Nederlandse mannen waren ondergeschikt aan Duitsers. De relaties van Nederlandse vrouwen met Duitsers werd gezien als een vernedering. Ze kwam alleen op het idee om dit te doen. De Duitsers konden haar misbruiken en aan de ander kant was ze bang voor haar achterban( familie en vrienden) die haar als verraadster aanmerkten”, zegt Tames.

 

De laatste spreker was René Kok, auteur van fotoboeken over de bezettingstijd en van het NIOD:

“Niets was je teveel om de waarheid boven tafel te krijgen.”

Aan het einde was het tijd voor een vragenronde. Een interessante vraag werd gesteld door iemand van het publiek. Hoe de relatie na de bevrijding was tussen Leen en Herman.

“Ze heeft de man niet meer gezien tot de dood van Herman. Daarna wel nog een keer! De gevoelens zijn gebleven”, vertelt René Kok.

 

FamReefJaren50
Familie Reef jaren 50

 

De boekpresentatie werd afgesloten met een gezellige borrel!

20160415_170609-1-1_resized

Een stuk over het boek:

In het donker brengen twee ex-pacifisten een bom aan op de spoorlijn waar een Wehrmachttrein zal rijden. Het is 1942. Een van de twee is Herman, de ex-schoonvader van de schrijver. Er is verraad en Herman en zijn vrienden verdwijnen naar concentratiekamp Vught. Zijn vrouw Leen gaat naar de Sicherheitsdienst en verleidt een Hauptscharfu¨hrer met een oog voor vrouwelijk schoon. Dit alles om haar man te redden.

‘Als ik op zo’n manier ben bevrijd dan wil ik liever terug naar het kamp’, roept Herman verontwaardigd uit als hij het verhaal hoort. Hij jojoot tussen vreugde over zijn herwonnen vrijheid en weerzin over het idee dat zijn vrouw in de armen van de vijand lag en daardoor verraad zou hebben gepleegd.

Roel van Duijn onderzocht de familieverhalen en legt na driekwart eeuw de historische werkelijkheid over deze overspelige bevrijding bloot. Tevens werpt hij licht op de tot nu toe vrijwel onbekend gebleven Twentse verzetsgroep Hazemeijer. Deze reconstructie van een verborgen geschiedenis rehabiliteert de als moffenhoer beschuldigde verzetsvrouw Leen. Ook staat hij stil bij de rol van een mysterieuze SD-er. ‘Verraad’ blijkt soms trouw. Het boek staat ook pal voor de rol van de vrouw in het verzet, dat ten onrechte onderschat is.

 

De cover:

Dit is de prachtige cover complimenten aan de vormgever van het boek Mark Hovelinks!

Duijn_Verraad_CVR

 

Dit was een goed georganiseerde boekpresentatie. Ik wil uitgeverij Aspekt hartelijk bedanken dat ik hierbij aanwezig mocht zijn.

 

Video’s:

 

Verraad is verkrijgbaar bij Uitgeverij Aspekt voor €18,95,-

Pssst ik ben nu het boek aan het lezen. Binnenkort een recensie online.

 

2 thoughts on “Boekpresentatie Verraad

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s