SINTTIP: ” VAN JE FAMILIE MOET JE HET HEBBEN, EN KUN JE HET KRIJGEN OOK”


De 40-something, Bianca zet haar levensverhaal op papier voor haar tienerdochter. Ze blikt op haar pijnlijke maar ook bijzondere momenten uit haar leven.

Bianca was in haar jeugd een rebelse dame! Ze is een student en heeft het niet bepaald het luxe leventje. Ze woont in een studentenflat en houd op €50,- per maand niets over van haar centen! Na een relatie van 4 maanden blijkt ze ongepland zwanger. Haar ouders weten van niets tot dat ze het opbiecht.

“Mijn moeder zat voor de tv, zoals altijd, en dus met haar rug naar het raam. Maar mijn vader zag me komen en stak zijn hand op. Trots waren ze op hun bank. Het was een goedkope versie van wat ze in blaadjes hadden gezien. In het nepleer zat al meteen een kras, vanwege een riem die terstond was weggegooid, en het lullige was ook dat de bekleding uitrekte, waardoor ze al binnen een week met lubberend materiaal zaten. Maar als ze ieder uur een keer opstonden om alles weer op z’n plek te trekken, dan ging het best.
‘Het brengt toch weer een nieuw leven in de brouwerij’, zei mijn vader tevreden. Een betere bruggetje naar mijn nieuws kon ik niet krijgen. Dus ik hapte naar adem en zei:’Over een nieuw leven gesproken. Ik eh…’
Ze keken me aan. Niet-begrijpend.
‘Ik ben …. eh, zwanger. Ja. Dus.’
‘Zwanger?’zei mijn moeder- ik zie nog zo voor me hoe ze haar bovenlip optrok alsof ze de poep al rook.
‘Van wie.’Mijn vader klonk bars.
‘Is het echt waar?’vroeg mijn moeder. Ze zag er ineens vermoeid uit.
‘Wie is het? zei mijn vader nog eens.
‘Een jongen uit Apeldoorn’, antwoordde ik. ‘Je kent hem niet.’
‘Ken jij hem wel dan.’
‘Sinds … eh, kort.’
‘Moet ik ebben bij hem langsgaan’, dreigde mijn vader. ‘Ik trek hem zo aan zijn haren door de straten.’Mijn vader- opa De Groot-was altijd beveiliger geweest, maar dat weet je wel, he?’
‘Nee’, zei ik,’neenee.’Over de moonwalk heb ik maar niks verteld. You are not alone, nou dat klopte voorlopig wel. Het werd ons lied, dat begrijp je.”

De bovenstaande passage is zeer herkenbaar in veel families. Een overbezorgde vader en een paniekerige moeder krijg je als je dochter je plots verteld dat je zwanger bent terwijl ze niet eens weten dat de dochter een vriend heeft. Ik heb mij in een deuk gelachen om deze passage. Ook om veel andere passages die volgden. Je ziet duidelijk dat Bianca van een rebelse dame ontpopt tot een rustige vrouw. Net nu ze volwassen wordt ziet ze dat haar dochter op haar begint te lijken. Haar vriend Michael en zij kunnen het uiteindelijk niet meer met elkaar vinden omdat de hormonen van Bianca die opkomen. De familieruzies beginnen langzamerhand op te komen. Bianca is van mening dat haar ouders ergens te kort geschoten zijn. Ook haar ouders waren niet bepaald gecharmeerd van Biana’s gedrag. De een verwijt het ander in het boek. De Nederlandse relaties worden uitvoerig onder de loep genomen in het boek. Wat een prachtige boek met diverse thema’s oplevert. Thema’s als relaties, familiebanden en moeder zijn!

Roeps boek proeft als snoep, bij iedere bladzijde die is verslond werd haar boek steeds zoeter!Dit soort boeken zijn zeldzaam(op een positieve manier). De boekenmarkt is gevuld met boeken die te veel dialogen/verhalen bevatten die nergens naar toe leiden. Dit boek bevat gelukkig niet veel dialogen maar echte inhoud. Dat is precies een reden om dit boekje toe te voegen aan mijn lijstje van favoriete boeken! Dit boek is zeker een aanrader aan iedereen. Ik ben zeker benieuwd naar haar volgende boek.

Nanda Roep (1971), debuteerde in 1996 met het boek Mevrouw Triktrak in de wolken. Na de kinderboeken volgden de romans twijfelgeval Eva, Bitter en Glamour! Heeft inmiddels al ruim 40 boeken op haar naam staan. Sinds 2010 heeft Nanda een eigen uitgeverij.

Foto: Edwin Walvisch

Dit boek is verkrijgbaar in de boekwinkels voor €19,90,-

http://vbnow.nl/2014/12/03/sinttip-familie-moet-hebben-kun-krijgen/

2 thoughts on “SINTTIP: ” VAN JE FAMILIE MOET JE HET HEBBEN, EN KUN JE HET KRIJGEN OOK”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s