Interview met auteur Dieuwke

Je debuteerde met je dichtenbundel Vol hart en Volhard. Heb je een groot succes geboekt zoals je hoopte?
Van een groot succes is echter geen sprake. Maar ik ben meer dan tevreden. Vorig jaar heb ik mijn eerste bundel mogen overhandigen aan Marco en Leontine Borsato, en afgelopen zomer heb ik een exemplaar gegeven aan Monique van de Ven. Daarmee is voor mij een wens uitgekomen, en is het bundeltje voor mij in ieder geval een succes!

Liep je tegen bepaalde punten aan(valkuilen)?
Dat je er veel voor moet doen om je boek onder de aandacht te brengen.

Je tweede bundel Vol Vertrouwen is onlangs verschenen. Ben je nog met een ander bundel bezig?Zo ja welke?
Op dit moment ben ik nog niet met een volgende bundel bezig. Wel blijf ik gedichten schrijven. Zodra ik weer een goed concept heb bedacht, komen daar de bijpassende gedichten in, en wie weet, komt er dan wellicht een derde bundel uit.

9789048434633 Interview met auteur Dieuwke

Ben je ooit van plan om een roman te schrijven?
Een roman schrijven is niet voor mij weggelegd, wel zou ik nog graag ooit een kinderboek willen uitbrengen.

Wilde je altijd al schrijver/dichter worden?
Als kind zat ik wel eens op een oude typemachine wat verhaaltjes te typen, en dan droomde ik dat het een echt boek zou worden. Mijn fantasie en werkelijkheid liepen toen nog wel een door elkaar heen, nu is het des te leuker dat er al twee echte bundeltjes zijn verschenen.
Ook heb ik ooit eens een beroepskeuzetest gedaan toen ik in de zesde klas zat. Ook daar kwam uit dat mijn vaardigheden op dat gebied een stuk hoger lagen, dan op andere gebieden.

Hoe ben je ontdekt als schrijver?
Ik schrijf al mijn hele leven gedichten, en ik merkte dat mensen in mijn omgeving er kracht uit putte. Toen is het idee ontstaan om enkele van deze gedichten te bundelen, en er een echt boekje van te maken, zodat het min of meer een geschenk werd in de vorm van een dichtenbundel. Zo is mijn eerste bundeltje ontstaan.

Hoe ziet je werkdag eruit?
Buiten het schrijven om, zorg ik voornamelijk voor mijn drie kinderen. Daarnaast heb ik een fantastische baan als parttime teamleider bij een supermarkt, leuk en afwisselend!

Heb je vaste schrijfrituelen?
Nee, soms schrijf ik weken niks, en dan ineens zitten er drie gedichten op een dag in mijn hoofd. Op de raarste plekken, komen er ooit stukjes gedicht in mij op. Ik heb weleens de auto langs de kant van de weg gezet, om een zinnetje of een ideetje op te schrijven, waar ik dan thuis mee verder ga.

Wat wilde je vroeger worden?
Mijn grootste wens was om moeder te worden, deze wens is drie keer uitgekomen!
Als beroep dacht ik vroeger actrice, fotograaf of bakker te worden. Geen van drieën uitgekomen.

Wat wil je bereiken met dichten?
Ik vind het vooral belangrijk dat mensen sterker worden, door het lezen van mijn gedichten. In ieder gedicht zit dan eigenlijk ook wel een boodschap verstopt die ik graag mee wil geven. Dat het dingen verlicht, of dat de gedichten mensen door een moeilijke periode heen kunnen slepen. Gedichten moeten raken, gevoeld worden, maar ook voor een ieder te lezen zijn. Niet te moeilijk, maar wel pakkend. Laats kreeg ik van mijn zus een compliment, dat er ook weer in de nieuwe bundel gedichten staan, waar iedereen iets aan heeft. Ik zei haar nog, ja maar niet iedereen houdt van gedichten. Waarop haar antwoord was, dat je niet eens van gedichten hoeft te houden, om mijn gedichten mooi te vinden! Ze vond ze zo pakkend en zei mij dat iedereen op zijn of haar manier er dingen uit kan halen, waar ze werkelijk iets mee kunnen. Ook krijg ik vaak het compliment dat de gedichten zo herkenbaar zijn, en dat wat zij zelf voelen letterlijk op papier staat in wat ze zelf niet kunnen verwoorden.
Mede door de complimenten van mijn eerste bundel, heb ik voor mijn tweede bundel een thema gekozen, zelfvertrouwen. Daarmee probeer ik het bundeltje speciaal bij een bepaalde doelgroep onder ogen te brengen. Ik zou deze groep mensen, die veel groter is dan men denkt, met mijn gedichten graag zelfvertrouwen geven, of terug willen geven.

Vind je dat je een opleiding nodig hebt om dichter te worden?
Nee, ik vind persoonlijk dat iemand geen opleiding nodig heeft om dichter te worden. Het enige wat een dichter nodig heeft, is gevoel! Het is natuurlijk wel fijn als je de Nederlandse taal goed beheerst, maar het gaat er mij vooral om dat mensen de gedichten voelen, en zodra dat bereikt is, valt een eventuele spelfout niet eens op.

Kun je rondkomen van het schrijven alleen of zijn er nevenactiviteiten die je moet doen om brood op de plank te krijgen?
Nee, van schrijven alleen word je niet rijk. De kosten zijn te hoog om je boek overal te promoten, en de opbrengst te laag om er echt van rond te komen. Je moet sowieso veel boeken verkopen, om je eigen investering eruit te halen, van een flinke winst is dus geen sprake. Maar gelukkig is rijkdom voor mij geen geld.

Wie zijn jouw favoriete schrijvers/dichters?
Mijn favoriete schrijfster zijn toch wel Tess Gerritsen en Nicci French, zelf meer een Thriller typje dus.

Favoriete beautyitem?
Nagellak is de grootste favoriet. Ik houd van make-up, zonder ga ik de deur niet uit!

Favoriete eten?
Mijn favoriete eten is verse champignonsoep. Verder houd ik er erg van om met mijn gezinnetje, familie of vrienden een avondje te wokken!

Favoriete boek?
De zomer van ’45.

Waar haal je inspiratie vandaan voor je boeken?
De zee is een hele belangrijke inspiratiebron, mijn favoriete plek is de Waddenzee. Als ik in Vlieland op de waddendijk op “mijn bankje” zit, rollen de woorden vanzelf op papier. Mijn man en mijn kinderen zijn ook een heel belangrijke inspiratie. Zij laten mij van het kleine genieten, en deze kleine dingen maken mij groot. Mijn lieve Oma, die er helaas niet meer is, maar gelukkig nog wel in ons voort leeft, geeft mij keer op keer inspiratie voor een mooi gedicht. Verder ben ik iemand die heel snel iets “voelt” van een ander. Verdriet of pijn, maar ook geluk of trots, zodra de emotie oprecht is, komt die bij mij binnen, en tover ik het om tot een gedicht. Mijn gedichten kunnen dan ook over “iedereen” gaan.

Wat zijn je hobby’s?
Fotograferen en heerlijk rustige vakanties op Vlieland!

Wat doe je over 5 jaar ?
Ik kijk nooit te ver vooruit, maar heb natuurlijk ook mijn dromen. Mijn droom is om ooit op mijn favoriete eiland te wonen! Dat ik daar een mooie baan heb en mijn kinderen daar kunnen opgroeien zou fantastisch zijn. Of het ooit werkelijkheid word, wie weet, maar blijven dromen is voor mij genoeg. Een ding is zeker, en dat is dat ik dan nog steeds gedichten schrijf.

Heb je een relatie(kinderen)?
Ja, ik ben al 12,5 jaar getrouwd met mijn jeugdliefde, en samen hebben we drie prachtige kinderen. Een dochter en twee zonen is ons gezinnetje rijk!

Ben je (bij)gelovig?
Nee, ik ben niet gelovig. Geloof in jezelf, daarmee kom je al heel ver.

Heb je tips voor aankomende schrijvers?
Volg je hart en laat je dromen uitkomen!

https://www.facebook.com/dieuwke.volhartenvolhard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s